Napáječ nabíječky - musí mít max. 1 A?
5 posters
Strana 1 z 1
Napáječ nabíječky - musí mít max. 1 A?
Ještě mám dotaz stran nabíječky. V návodu je u kamerky napsáno, že pokud je nabíječka napájena jiným adaptérem, nesmí tento dávat více než 1 A.
Mám powerbanku, která dává 2 A. Pak by mi zase byla na nic. Ovšem myslím (ale samozřejmě nevím), že odebíraný proud by snad měla řídit nabíječka (má indikaci nabití, tak má snad nějakou "inteligenci"), takže možná toto upozornění není správné. Testoval nebo měřil jste to někdo?
Mám powerbanku, která dává 2 A. Pak by mi zase byla na nic. Ovšem myslím (ale samozřejmě nevím), že odebíraný proud by snad měla řídit nabíječka (má indikaci nabití, tak má snad nějakou "inteligenci"), takže možná toto upozornění není správné. Testoval nebo měřil jste to někdo?
pavel72- Nováček
- Počet příspěvků : 6
Datum 1. registrace : 13. 07. 15
Re: Napáječ nabíječky - musí mít max. 1 A?
Toto je samozřejmě nesmysl. Možná chtěli napsat, aby nabíječka zvládla dodávat alespoň 1A. Co je však třeba dodržet, to je napětí 5V, ale nabíjecí proud baterie si kamera řídí sama, ten neřídí nabíječka, jak se často mylně uvádí.pavel72 napsal:V návodu je u kamerky napsáno, že pokud je nabíječka napájena jiným adaptérem, nesmí tento dávat více než 1 A.
Nabíjecí proud jsem naměřil 186,6mA bez ohledu na to zda byla použita originální 1A nabíječka, nebo např. 2A nabíječka od Samsung Galaxy Note 2. Doba nabíjení pro 900mAh baterii tudíž vychází cca 5h.pavel72 napsal:Testoval nebo měřil jste to někdo?
Mimochodem po ukončení nabíjení do kamery teče proud jen 2,7 až 2,9mA, tudíž není třeba se obávat poškození baterie, když zapomenete kameru na nabíječce déle.
jis- Nováček
- Počet příspěvků : 12
Datum 1. registrace : 02. 05. 16
jis napsal:Toto je samozřejmě nesmysl. Možná chtěli napsat, aby nabíječka zvládla dodávat alespoň 1A. Co je však třeba dodržet, to je napětí 5V, ale nabíjecí proud baterie si kamera řídí sama, ten neřídí nabíječka, jak se často mylně uvádí.
A jak je to v autě nebo na motorce? Zásuvka je připojená přímo k baterii a ta má 12V... do ní mám zástrčku se dvěma USB. Pochybuji, že v té zástrčce je něco, co by měnilo 12V na 5V. Je to maličké. Podle mého v tom nic není. A ke kamerce se k pouzdru na motorku dodává USB kabel na napájení z autozásuvky.
Chtěl jsem si koupit kamerku s tím pouzdrem na nabíjení za jízdy na moto. Jak to tedy je? Díky za info.
edit:
Tak se omlouvám. Mám něco takového: https://www.czc.cz/connect-it-ci-176-nabijecka-do-auta-2xusb/131941/produkt
A asi v tom něco je, dává to 5V.
Jirka CV- Nováček
- Počet příspěvků : 5
Datum 1. registrace : 06. 12. 15
USB je obecně normované na 5V napětí. Tak že cokoli co je USB musí mít 5V. Kdyby jak píšeš na motorce nebo v autě tam nic nebylo v té redukci na USB a šlo by tam 12V, tak dané zařízení by si spálil. Ohledně nabíjení je dané pravidlo... nabíječka dodává dané napětí co je na ní uvedené (v našem případě 5V) a kamera (nebo jiné nabíjené zařízení) tedy musí mít nabíjecí napětí 5V. Kdybychom použili vetší nabíjecí napětí, kameru by jsme spálili. A na druhou stranu proud to je to co si kamera (nebo jiné nabíjené zařízení) bere z nabíječky. Tak že když je originální nabíječka 1A, tak klidně můžeme použít nabíječku s vetším proudem a kamera si sama vezme kolik potřebuje. V tomto případě když je originální nabíječka 1A a my použijeme nabíječku se 2A, tak se nic neděje, akorad se kamera může nabít rychleji. Co ale není vhodné je použit nabíječku s menšim proudem než je doporučený, kamera by se nabíjela strašně dlouho, nebo by se taky vůbec dobíjet nemusela. Podtrženo a sečteno: nabíjecí napětí se musí dodržovat, ale nabíjecí proud může být vyšší. Navíc kamera má řízené dobíjení, tak že když se baterka dobije, kamera dobíjení zastaví, aby se baterka nepřebíjela.
TomySkelet- Uživatel
- Počet příspěvků : 44
Datum 1. registrace : 05. 04. 16
OK. Díky za vyčerpávající odpověď.
Jen se mi nezdálo, že v té malé "redukci" z autozásuvky na USB je něco, co mění napětí z 12 na 5V.
Jen se mi nezdálo, že v té malé "redukci" z autozásuvky na USB je něco, co mění napětí z 12 na 5V.
Jirka CV- Nováček
- Počet příspěvků : 5
Datum 1. registrace : 06. 12. 15
Měnič tam být musí. Díky integrovanym obvodům a použití nejmodernějších technologií se tyhle věci podstatně zmenšily, až by se dalo říct zminimalizovaly.
TomySkelet- Uživatel
- Počet příspěvků : 44
Datum 1. registrace : 05. 04. 16
Similar topics
» Baterie a nabíječky
» Po odpojení z nabíječky je SJCAM 5000+ ihned vybitá
» Firmware SJ4000 (1,5" displej)
» Po odpojení z nabíječky je SJCAM 5000+ ihned vybitá
» Firmware SJ4000 (1,5" displej)
Strana 1 z 1
Povolení tohoto fóra: